Megvizsgáltuk, vajon valóban elengedhetetlenek-e azok az élelmiszerek, amelyeket az egészséges táplálkozás nevében ajánlanak nekünk.

Fogyassz változatos, fehérjében gazdag ételeket, hogy támogasd egészségedet és vitalitásodat!
Napjainkban egyre nagyobb számban találkozunk olyan termékekkel, amelyek proteinnel dúsítottak vagy magas fehérjetartalommal büszkélkednek a boltpolcokon. Eddig ezek főként az élsportolók táplálkozási szokásaihoz tartoztak, de mára a hétköznapi fogyasztók körében is népszerűvé váltak, mivel sokan úgy vélik, hogy az egészséges életmódhoz elengedhetetlenek – ezt a reklámok is folyamatosan sugallják. Azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy egy kiegyensúlyozott és változatos étrend mellett valószínűleg elegendő mennyiségű fehérje jut a szervezetünkbe, így nem feltétlenül szükséges extra proteinforrásokat keresnünk.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ötévente végzi el az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatot, amelynek célja a magyar lakosság táplálkozási szokásainak és tápláltsági állapotának részletes feltérképezése. A legutóbbi felmérés 2019-ben zajlott, és az ebből származó adatok alapján több fontos megállapítást tehetünk:
A magyar felnőtt népesség fehérjebevitele jellemzően összhangban áll a táplálkozási ajánlásokkal. Ez azt jelenti, hogy általában nem tapasztalható a fehérjehiány problémája.
Lapunk megkeresésére Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, részletes információkat osztott meg a fehérje szükséglet fontosságáról. A szakmai irányelvek alapján testsúlykilogrammonként ajánlott napi 0,8 gramm fehérje bevitele, ami például egy 60 kg-os felnőtt esetében 48 grammot jelent. Ezt az mennyiséget körülbelül 30 dkg csirkehússal vagy 18 dkg sajttal lehetne fedezni. Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy bizonyos körülmények között, mint például az idősebb kor, a fehérjeszükséglet emelkedhet. Ennek fő oka, hogy az életkor előrehaladtával csökken az izomtömeg, amit a fehérjék segíthetnek megőrizni és regenerálni. Továbbá, olyan állapotok esetén, mint az onkológiai betegségek, műtétek utáni felépülés vagy fokozott fehérjebontással járó helyzetek, elengedhetetlen a megfelelő fehérjemennyiség fogyasztása a szervezet erősítése érdekében. A szakember kiemelte a sportolók csoportját is, akiknek nem csupán a versenysportolókra kell gondolni, mivel az intenzív edzéseket végző hétköznapi sportolók számára is fontos a megfelelő étrend. A fizikai aktivitás során az izmokban mikrosérülések keletkeznek, ezért a mozgás utáni fehérjebevitel kulcsszerepet játszik az izmok regenerációjában.
A proteinnel dúsított élelmiszerekre tehát az átlagembereknek ritkábban van szükségük.
Szűcs Zsuzsanna arra is felhívta a figyelmet, hogy a "minél több, annál jobb" elve ezzel a tápanyaggal kapcsolatban sem érvényesül. A táplálkozás kapcsán nincs egyetlen olyan összetevő sem, amelynek az extrém nagy mértékű fogyasztása pozitív hatású lenne. Ez még az olyan előnyös élettani hatású anyagokra is igaz, mint az élelmi rostok vagy a vitaminok. A túlzott proteinbevitel ugyanis szükségtelenül terheli a kiválasztó szerveinket, a májunkat, vesénket, sőt köszvényes panaszok is kialakulhatnak, ha túl sok purint (egy olyan fehérje, amely többek között a vörös húsokban van jelen) fogyasztunk.
Az sem mindegy, hogy az elfogyasztott protein növényi vagy állati eredetű. Bár a fehérje szó hallatán elsőre mindenkinek a húsféleségek és a tejtermékek ugranak be, de a növények között is rengeteg olyat találunk, amelyiknek kifejezetten magas a fehérjetartalma. Ilyenek a hüvelyesek, a gabonák, illetve az olajos magvak. A szakma álláspontja az, hogy az a kedvező, ha az állati és a növényi eredetű források aránya nagyjából fele-fele.
A szakértő rámutatott, hogy hazánkban gyakori jelenség az állati fehérjék fölösleges bevitele, hiszen hírnevünkből adódóan húsevő nemzetként ismernek minket.
Nincs okunk aggodalomra a "magas proteintartalom" felirattal kapcsolatban, mivel az Európai Unió szigorú és világosan meghatározott szabályozásokat alkalmaz a termékek címkézésére. Ezek a szabályok nemcsak azt rögzítik, hogy milyen kritériumoknak kell teljesülniük ahhoz, hogy a fehérjetartalom kiemelést használhassák, hanem az összetevők pontos feltüntetését is megkövetelik. Ennek különösen nagy jelentősége van, hiszen az allergén anyagok jelenléte súlyos reakciókat okozhat az érzékenyebb fogyasztók esetében. Azok számára, akik táplálék-intoleranciával vagy allergiával élnek, kiemelten fontos, hogy figyelmesen olvassák el ezeket a címkéket.
A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségét arról kérdeztük: mi motiválja a cégeket, hogy ezeket a termékeket fejlesszék és piacra dobják. Vörös Attila ügyvezető igazgató elmondta: "Az élelmiszergyártóknak napról napra egyre több elvárásnak kell megfelelniük a termékeikkel. A szigorú, az élelmiszer-biztonságot és a fogyasztók pontos tájékoztatását előíró jogszabályok mellett számos olyan fogyasztói elvárás is jelentkezik, amelyek alapvetően befolyásolják egy termék sikerét. Az egyik ilyen elvárás, amit a gyártók az utóbbi években érzékelhetnek, hogy fokozódott a fogyasztói igény a fehérjében gazdag élelmiszerek iránt. Ez a folyamat az egészségtudatosságot előtérbe helyező táplálkozási trendből ered. Több élelmiszer-kategóriában is megjelent ez a fogyasztói érdeklődés, leginkább a tejtermékeknél, de például a snackek, müzli- és energiaszeletek iránt szintén nőtt az igény." Az ügyvezető hozzátette: teljesen normális piacgazdasági folyamatként értelmezhető, hogy egy új fogyasztói igényt a gyártók megválaszolnak, és kialakítják rá a megfelelő kínálatot.