A szilvalekvár elkészítése a sütő segítségével egy igazán különleges és aromás élményt nyújt. Az érett szilvák gazdag íze és természetes édessége a hő hatására még intenzívebbé válik. Először is, válogassuk ki a legszebb szilvákat, majd alaposan mossuk me
A szilvát mossuk meg, magozzuk ki és helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy a héjas fele kerüljön alulra. Töltsük meg így nagyjából a tepsi felét. A másik felére szórjunk 30 dkg kristálycukrot, és így toljuk a sütőbe a tepsit.
Amikor a cukor gyönyörű aranyszínű karamellé változik, és a szilva is már kellemesen puha és pépes lett, óvatosan emeljük ki a sütőből.
Fogjuk össze gondosan a sütőpapír négy sarkát (figyeljünk, hogy elkerüljük a sérüléseket!), majd egy fakanállal óvatosan ütögessük az ételt, hogy a szilva és a cukor tökéletesen elegyedjen. Amint úgy érezzük, hogy a kívánt állagot elértük, öntsük a lekvárt tiszta üvegekbe, és helyezzük száraz dunsztba, hogy szépen kihűljön.
Tálaláskor ízesíthetjük rummal, szegfűszeggel vagy akár fahéjjal is.