Furcsa és aggasztó felfedezés napvilágot látott a magyarok legkedveltebb italával kapcsolatban: sokan nap mint nap mérgezik magukat a fogyasztásával. A Pénzcentrum cikkében részletezett adatok rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos tudatosan választani,


Egy friss kutatás alapján a legtöbb irodai kávéfőző olyan összetevőket rejthet, amelyek hozzájárulhatnak a koleszterinszint emelkedéséhez. Ez a felfedezés különösen aggasztó lehet a napi rendszerességgel kávét fogyasztók körében – értesült róla a getsurrey.co.uk.

Az Uppsala Egyetem svéd kutatói 14 különböző irodai kávéfőzőt elemeztek, és megállapították, hogy ezek a gépek a hagyományos csepegtetős változatokhoz képest jelentősen magasabb koncentrációban tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek növelhetik a koleszterinszintet.

David Iggman, a kutatás vezetője elmondta: "Tekintettel arra, hogy mennyi kávét fogyasztanak a svéd munkahelyeken, képet akartunk kapni az ilyen típusú gépekből származó kávé koleszterinszint-emelő anyagainak tartalmáról. A vizsgálat során megállapítottuk, hogy ezekben a gépekben sokkal magasabb ezeknek az anyagoknak a szintje, mint a hagyományos csepegtetős kávéfőzőkben."

A kutatók öt különböző kávémárkát választottak ki a vizsgálat során. Az elemzés során figyelemre méltó eltérésekre bukkantak a különböző gépek cafestol és kahweol nevű diterpénjeinek szintje között, amelyek kulcsszerepet játszanak a koleszterinszint növekedésében.

A legmagasabb koncentrációt a főzőgépekben találták, amelyek a legelterjedtebbek az irodákban. A forralt kávé és néhány eszpresszó szintén magas szintet mutatott ezekből az anyagokból.

A legtöbb kávéminta olyan szintű diterpéneket tartalmazott, amelyek befolyásolhatják a fogyasztók LDL-koleszterinszintjét és jövőbeli szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

- magyarázta Iggman. Hozzátette, hogy azok számára, akik nagy mennyiségben fogyasztanak kávét, egyértelműen a csepegtetős vagy más, alaposan szűrt kávék a legkedvezőbb opciók.

A British Heart Foundation álláspontja szerint a napi 4-5 csésze mérsékelt tea- vagy kávéfogyasztás általában nem okoz gondot a legtöbb ember számára. A kutatások azt mutatják, hogy ez a koffeinmennyiség nem árt a szív egészségének, és nem befolyásolja kedvezőtlenül a koleszterinszintet sem.

Related posts