Készítsd el otthon a legfinomabb quesadillát: egy ízletes mexikói klasszikust mindössze 15 perc alatt!
A quesadilla alapvetően tortillából és sajtból áll, de tuningolhatod, amivel csak akarod. Mi guacamolét, vagyis avokádókrémet készítünk hozzá.
A quesadilla a mexikói konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele, amelyet világszerte sokan imádnak egyszerűsége, ropogós textúrája és ízes, olvadozó belseje miatt. Ez a töltött, sült tortilla étel igazi street food klasszikus, mégis rengeteg formában és alkalommal kerülhet az asztalra.
A "quesadilla" kifejezés a spanyol "queso" szóból származik, ami sajtot jelent, így szó szerint annyit tesz: "kis sajtos finomság". E klasszikus étel gyökerei a gyarmati Új-Spanyolországra nyúlnak vissza, ahol az őslakosok által készített kukoricatortillák találkoztak a spanyol hódítók által behozott sajtokkal. A dél-amerikai és a spanyol gasztronómia azóta is szoros kölcsönhatásban áll egymással, ami szerencsére hozzánk, Európa szívébe is eljutott. Ki gondolta volna, hogy 20 éve még kevesen éltek avokádóval vagy chia maggal a mindennapjaikban?
Na de, térjünk vissza a quesadillához! Az első quesadillák valószínűleg meglehetősen egyszerűek voltak: egy kukoricatortillába töltött olvasztott sajt, esetleg bab vagy tök. Ma is remek választás ez a kombináció, igazán megállja a helyét. Az évszázadok során azonban az étel folyamatosan gazdagodott, és mára szinte végtelen variációban elkészíthető – a csirkétől kezdve a gombán át egészen a marháig, sőt, vegetáriánus és vegán változatai is egyre népszerűbbek.
Mexikóban a quesadillát bármely napszakban fogyasztják, reggelire egyszerű sajttal és babbal, ebédre és vacsorára laktatóbb, húsos változatban. Egyesült Államokban elterjedt a Tex-Mex verzió, amely sokszor több sajtot, fűszeres húsokat és extra feltéteket tartalmaz. Európában is egyre népszerűbb - gyorséttermekben, food truckokban, és otthon, egyszerű vacsoraként is.
Tálaláskor adjunk hozzá még apróra vágott paradicsomot és tejfölt! Ez nem a magyarok általános tejfölimádatának a jele, hanem tényleg azzal szokták enni Mexikóban.





