Fontos, hogy odafigyelj arra, hogyan fogyasztod! - ez az ital akár nyelőcsőrák kialakulásához is hozzájárulhat.


A Daily Mail által közzétett információk alapján a túl forrón fogyasztott kávé és tea jelentős mértékben fokozhatja a nyelőcsőrák kockázatát. A National Cancer Institute kutatói által végzett átfogó tanulmány, amely félmillió embert érintett, arra a megállapításra jutott, hogy azok, akik naponta nyolc vagy több csészével fogyasztanak igen forró italokat, akár 5,6-szor nagyobb valószínűséggel szembesülnek a nyelőcsőrák kialakulásával, mint azok, akik tartózkodnak az ilyen hőmérsékletű italoktól.

Már viszonylag alacsony mennyiségeknél is észlelhető a kockázat emelkedése. Például, ha valaki naponta négy csésze forró italt fogyaszt, az 1,6-szoros kockázatot jelenthet, míg a hat-nyolc csésze esetében ez a szám 2,5-szörösére nő. A nagyon forró italoknál a helyzet még aggasztóbb: napi négy csésze esetén már 2,5-szörös, hat-nyolc csésze esetén 4,8-szoros, míg ha valaki nyolcnál több csészével él, akkor a kockázat elérheti az 5,6-szoros szintet. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a 65 Celsius-fok feletti hőmérsékletű italok "valószínűleg rákkeltő hatásúak az emberi szervezetre".

A forró italok fogyasztása sejtkárosodást okozhat, ami gyulladásos folyamatokat indíthat el a nyelőcső területén. Ez a hosszú távú irritáció potenciálisan daganat kialakulásához vezethet. Vincent Ho, a Western Sydney Egyetem gasztroenterológus docense ezt a következőképpen fogalmazta meg:

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a kockázat csökkentése érdekében érdemes hagyni lehűlni a kávét vagy teát, és inkább kisebb kortyokban inni.

- emelte ki Ho.

A nyelőcsőrák veszélyessége abban is rejlik, hogy sokszor csak előrehaladott állapotban diagnosztizálják. Az Egyesült Államokban idén több mint 22 ezer új esetet jósolnak, és a betegség következtében több mint 16 ezren veszíthetik életüket. A túlélési esélyek a stádiumtól függenek: az I. fázisban a betegek 46 százaléka él még öt év múlva, míg a IV. fázisban ez az arány mindössze 5 százalék.

Related posts