Az élelmiszerinfláció problémája: az NGM lépéseket tervez | 24.hu

Fontolóra vették, hogy az online árfigyelőt 100 új termékkel bővítsék.
A legfrissebb adatok szerint az élelmiszerinfláció meghaladja az 5 százalékot - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-közleményében. Hozzátesszük, a KSH statisztikája szerint az átlagos élelmiszerinfláció 5,4 százalék volt, ezen belül
Volt árcsökkenés is a termékcsoporton belül - a száraztészta ára 7,1, a párizsi, kolbász 3,4, a margariné 3,0, a cukoré 2,6 százalékkal csökkent. Azt is boncolgattuk, hogy vajon miért érezhetjük a hivatalos adatnál magasabbnak az inflációt, és hogy kiknek fájhat a legjobban az, ha az élelmiszerek átlagon felül drágulnak. Általában minél alacsonyabb valakinek a jövedelme, annál nagyobb arányban kénytelen az átlagnál mostanában jobban dráguló élelmiszerre költeni.
A minisztérium legfrissebb tájékoztatása szerint a drágulás mögött nemzetközi tényezők, mint például a nyerstej és a gabona árának növekedése állnak, de egyes termékeknél jelentős kiskereskedelmi árrés-emelkedést is észleltek. Az online árfigyelőt pedig egy hatékony módszernek tekintik az infláció elleni küzdelemben, így most fontolóra veszik annak kiterjesztését a megnövekedett élelmiszerár-index miatt. A kormány célja az infláció mérséklése, a vásárlók védelme és az üzletláncok közötti verseny fenntartása érdekében 100 termék figyelésére bővítheti az online árfigyelő rendszerét. Az új listára várhatóan bekerülnek olyan termékek, mint hal, kávé, tea, rizs, különböző tejtermékek (például tejszín), marhahús, sertéshúsból készült kolbászok, zsemle, édességek és kakaópor. Legutóbb 2023 decemberében bővült a figyelendő termékek köre, amely akkor 80 elemből állt.