Hol érdemes pálinkát készíteni: a saját konyhánkban, vagy inkább egy szeszfőzdében?

Évente legfeljebb 86 liter párlat állítható elő magánfőzőként jövedékiadó-mentesen, és ha egy háztartásban több magánfőző él, az éves kedvezményes mennyiség személyenként összeadódik - jelezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-nek megküldött közleményében. A pálinkafőzésnek megkezdődött a szezonja, bár az idén kevés a gyümölcs.
Magánfőzőként bárki, aki betöltötte a 18. életévét és gyümölcsöt termeszt, saját terméséből készíthet párlatot. A jövedéki jogszabályok értelmében a pálinkafőzés egy adott évben háztartásonként vagy bérfőzetőként történhet, ami azt jelenti, hogy ugyanabban az évben nem lehet egyszerre szeszfőzdében és otthon is pálinkát főzni.
A pálinkafőzés szabadsága továbbra is él, ám szigorú keretek között valósulhat meg.
A párlat legfeljebb 100 literes űrtartalmú, egyéni vagy közös tulajdonban lévő desztilláló berendezés segítségével készíthető. E berendezés beszerzésekor kötelező bejelenteni azt a lakóhely szerinti önkormányzatnál, és fontos, hogy minden adatváltozást is 15 napon belül jelezni szükséges.
A párlatfőzés különböző lépéseit kötelező bejelenteni a NAV-nál. A szükséges nyilatkozatokat papíralapú formában, illetve elektronikus úton is benyújthatjuk. Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) segítségével könnyedén elérhetjük a szükséges űrlapokat és elküldhetjük őket.