Hamarosan hiánycikké válhat az egyik alapvető élelmiszerünk: mivel pótolhatjuk majd? - Pénzcentrum


A Science Advances című szaklapban megjelent tanulmány aggasztó jövőképet vázol fel a tejtermelés terén. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy már egyetlen forró nap is drámai, akár 10 százalékos csökkenést idézhet elő a tejhozamban, és ez a kedvezőtlen hatás akár egy egész héten át éreztetheti hatását a tejelő állatok körében.

A vizsgálat során a kutatók különös figyelmet fordítottak Izraelre, amely fejlett mezőgazdasági technológiájáról és kiemelkedő tejhozamáról ismert. Az izraeli gazdálkodók által alkalmazott korszerű hűtőrendszerek - beleértve a ventilátorokat, szellőztető- és vízpermetező berendezéseket - a legforróbb napokon is csak a termelési veszteségek felét képesek kompenzálni - tudósított az Agroinform.

A 12 éven át tartó kutatás során 130 000 tehén adatait elemezték, figyelembe véve az időjárási és gazdasági tényezőket is. Az eredmények egyértelműen mutatják, hogy 26 °C felett a tejhozam szignifikánsan csökken. A hűtőrendszerek hatékonysága is hőmérsékletfüggő: míg 20 °C-on még 50 százalékos hatékonysággal működnek, 24 °C-on már csak 40 százalékos veszteségcsökkentésre képesek.

Az előrejelzések alapján az évszázad közepére várható, hogy a hűtés nélküli körülmények között akár napi 4 százalékos hozamcsökkenés is tapasztalható. Ez a helyzet különösen aggasztó olyan országokban, mint India, Pakisztán vagy Brazília, ahol a hűtőrendszerek használata mellett is napi 1,5-2,7 százalékos termeléskiesésre kell felkészülni.

A tejtermelők nem csupán a forrósággal, hanem a csapadék eloszlásának kiszámíthatatlanságával is harcot vívnak. Az alacsony jövedelmű, meleg éghajlatú területeken ezek a tényezők gyakorlatilag lehetetlenné teszik a tejtermelés fenntartását. Európában is egyre több gazdálkodó néz szembe a zöld átállás követelményeivel, ami újabb kihívásokat hoz magával.

A kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy ha nem valósulnak meg komoly előrelépések az alkalmazkodási stratégiákban, a klímaváltozás drámai módon befolyásolhatja táplálkozásunkat. A tej mellett olyan alapvető élelmiszerek is sérülékennyé válhatnak, mint a kakaó, a kávé, a búza és a banán.

Related posts