A szamócák számára nem éppen kedvező az időjárás, hiszen a hideg napok beköszöntével érzékelhetően fázósra fordult a helyzet. A Magyar Mezőgazdaság hírei szerint a fagyok és a csípős reggelek komoly kihívást jelentenek a szamócaligetek számára. A gazdák i

Jó szezonban bíztak idén a hazai szamócatermesztéssel foglalkozó gazdálkodók, de eddig "felemásnak" bizonyul a szezon.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös piaci elemzése alapján a fóliás termesztésből származó szamóca már május első hetében elérte a piacot, míg a szabadföldi gyümölcsök begyűjtése május 15. és 20. között indult meg.
Mostantól elérhető a friss magyar szamóca a hazai piacokon! A helyi szamócatermesztés egyik legfontosabb módszere a hideg fóliás hajtatás, amely lehetővé teszi, hogy a gyümölcs már május első hetében megjelenjen a kínálatban. Élvezd a zamatos szamócát, és támogasd a hazai termelőket!
A szabadföldi termésben jelentős fagykárok figyelhetők meg, amelyek térségenként 40-80%-os terméskiesést okoznak. Érdekes módon ezek a károk sok esetben egészen május közepéig rejtve maradtak: az első virágok ugyan megjelentek, de a "megfázás" következtében nem tudtak gyümölcsökké fejlődni.
A szokatlanul hűvös, borongós és fényszegény májusi időjárás tovább nehezíti a helyzetet, ami miatt az érettségi folyamat jelentősen lelassult, és a szüret időpontja is egyre inkább eltolódik. Ezek a kedvezőtlen időjárási körülmények hozzájárulnak ahhoz, hogy a piacokon csökken a rendelkezésre álló termékek mennyisége, így a május eleji árak stabilan tartják magukat, és jelentős árcsökkenésre nem lehet számítani. A június közepéig tartó időszakban nem várható markáns változás, kivéve, ha egy váratlan és erőteljes hőhullám érkezik. Ezzel együtt a piacok ellátottsága, bár visszafogottabb és széthúzódó kínálattal, mégis stabil marad.
A termesztési szektorban egyre több kisebb családi gazdaság bontogatja szárnyait. Az idei évben a magyar szamóca iránti kereslet továbbra is számottevően magas. Az ágazat legnagyobb kihívását jelenleg a szamóca betakarítása jelenti. A gépesített megoldások hiánya miatt a kézi munkaerő beszerzése komoly nehézségekbe ütközik, hiszen a fáradságos munkáért cserébe rendkívül magas bérekre van szükség, és a megfelelő munkaerő megtalálása nem egyszerű feladat.
A betakarított termésmennyiség 2024-ben 8 ezer tonna volt, ami 500 tonnával haladja meg az egy évvel korábbi mennyiséget. A bővülés elsősorban a termőterület növekedéséből adódik, a fajlagos hozamok az elmúlt években nem változtak számottevően.
Az import szamóca idén is megtalálható a boltok polcain, de a hazai termesztésű gyümölcs igazi különlegességet nyújt, hiszen beltartalmi értéke és íze messze felülmúlja a külföldről érkező változatokat. A magyar szamócát a teljes érés során szüretelik, így a gyümölcs valódi zamata és édes íze kibontakozik, amit a déli, mediterrán országokból származó, féléretten szedett gyümölcs sosem tud reprodukálni. Emellett fontos megemlíteni, hogy a hazai szüretelés során sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a minőségre és a frissességre, így a magyar szamóca valóban a legjobb választás lehet a gyümölcs kedvelői számára.