A MentesFeszt az egészségtudatos életmód egyik legkiemelkedőbb hazai rendezvénye, ahol a kultúra és a tudatosság találkozik. Ez az esemény nem csupán az egészséges életvitel népszerűsítéséről szól, hanem egy olyan élményt is kínál, amely összekapcsolja a


A táplálkozási szokások palettája napjainkban rendkívül széleskörűvé vált. A vegán táplálkozás, a fehérjében gazdag diéták, valamint a paleo és keto életmódok mind népszerűbbé válnak, sőt, egyre több helyen hallunk róluk. Vannak, akik kizárólag húst, tojást és tejtermékeket fogyasztanak, míg mások éppen az ellenkező irányba indulnak el, és mindent elkerülnek, ami állati eredetű. A táplálkozási döntések mögött sokszor személyes meggyőződés rejlik; sokan az egészségük vagy a megjelenésük érdekében választanak, de nem elhanyagolható azoknak a csoportja sem, akik valamilyen kényszerítő okból, mint például ételallergia, cukorbetegség vagy egyéb kor- és állapot-specifikus kihívások miatt kénytelenek módosítani étrendjüket.

Az ételérzékenyek választásai nem a divat diktálta normákra épülnek, hanem egészségügyi szükségleteikre és a saját jólétük megőrzésére.

A MentesFeszten a látogatók számára egy tejmentes cappuccino, egy gluténmentes pizzatészta vagy egy hozzáadott cukormentes Rákóczi túrós élvezete nem csupán egy ínycsiklandó gasztronómiai élmény, hanem egy lehetőség is, hogy elkerüljék az emésztőrendszeri vagy más egészségügyi problémákat.

Ma már egyre több élelmiszerfejlesztés során figyelembe veszik az ételérzékenyek igényeit. Sőt, sok esetben arra is ügyelnek, hogy egyeseknek nemcsak egy, hanem több összetevő fogyasztása is problémát jelenthet. Szerencsére ennek köszönhetően egyre szélesebb választék áll rendelkezésre tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukormentes ínycsiklandó ételekből, amelyek ráadásul proteindúsak is lehetnek. Érdemes lesz ezeket a különleges főételeket, desszerteket és nassolnivalókat kipróbálni február 22-én – hívta fel a figyelmet Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár, aki már évek óta részt vesz a MentesFeszt rendezvényen előadóként.

Fókuszáljunk inkább a saját ügyeinkre!

A mentes élelmiszerek témaköre sok érzelmet tud kiváltani. Olykor tévhitekkel is találkozunk. Akadnak cikkek, riportok, amelyekben hosszan ecsetelik, hogyan pusztul el a Föld a marhatenyésztéstől, így nem is meglepő, vannak, akik a másik steakes tányérára rosszallóan néznek. Mások a tejmentes "tejeskávé", "sajttorta" fogyasztását tartják úri hóbortnak, holott egy tejfehérje-allergiás számára ez az egyetlen lehetőség a közkedvelt ínyencségek megízlelésére.

- Nagyon pozitív üzenete van annak, hogy a MentesFeszt egy olyan esemény, ahol mindenki megtalálhatja a saját tányérjára való falatokat. És ezen túlmenően egy közös, jóhangulatú edukáció is folyik a táplálkozásról. Így amellett, hogy saját étkezéseinkhez jó tippeket kaphatunk, változatosabbá tehetjük azokat, a tőlünk eltérően táplálkozók "miért"-jeire is válaszokat kapunk, ami segít abban, hogy mindenki a saját tányérával foglalkozzon, vagy éppen megértse a másik szokásait, ami akár családon, baráti társaságon belül is jól jöhet - folytatta Dr. Németh Csaba.

A tojás-innovátorok a Dubaji csokoládék miatt is érkeznek

A rendezvényre időzíti több mentes-élelmiszer fejlesztő, gyártó az újdonságainak bemutatását. Ezek a frissen megjelenő mentes finomságok természetesen reakciók is az aktuális trendekre, így nem csoda, hogy a tojásfehérje-alapú tejtermék-alternatívák magyar fejlesztői a MentesFeszt szervezőivel közösen Dubaji csokoládés desszerttel jelentkeznek idén. A tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukormentes finomságot természetesen elsőként kóstolhatják meg a kilátogatók.

Related posts